در حال بارگذاری ...
شاهرخ قاسمی:

با موافقت بهزیستی کانون تئاتر معلولان در شهرستان‌ها نمایندگی خواهد داشت

کانون تئاتر معلولان استان بوشهر ۲۱ دی‌ماه ۱۳۹۴ به شماره ثبت ۴۸۲ و شناسه ملی ۱۴۰۰۵۵۲۷۴۶۴ در مرجع شرکت‌ها و مؤسسات غیرانتفاعی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت رسید. این موسسه به‌عنوان یکی از متولیان فعالیت‌های فرهنگی، هنری و آموزشی معلولان در استان فعالیت می‌کند. برگزاری نشست‌هایی در راستای اهداف فرهنگی، هنری و آموزشی بهزیستی، برگزاری جشنواره‌های مختلف از جمله جشنواره تئاتر معلولان و جشنواره فرهنگی دیگر، برگزاری کلاس‌های آموزشی برای معلولان، برگزاری جشن‌های ویژه معلولان، آموزش‌های مختلف مانند موسیقی، تئاتر و... از مهم‌ترین وظایف این کانون است.در این ارتباط گفتگوئی با شاهرخ قاسمی، مدیرعامل کانون تئاتر معلولان استان بوشهر انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

هدف شما از تاسیس و ایجاد کانون تئاتر معلولان چه بود؟

سردرگمی تئاتر معلولان در کشور در همه جا مشاهده می‌شد. در برخی از استان‌ها همچون تهران، سال گذشته اولین جشنواره تئاتر معلولان را برگزار کردند. اصفهان هفتمین یا هشتمین دوره از این جشنواره را برگزار کرد. اما استان بوشهر، طی این سال‌ها موفق به برگزاری سیزده دوره از جشنواره تئاتر معلولان شده است. بنابراین این احساس نیاز وجود داشت که مرکزی ایجاد شده و تئاتر معلولان را در بحث آموزش جشنواره، اجرای عموم و... ساماندهی کند. این مهم نیازمند مرکزی بود شبیه انجمن نمایش که بتواند امور مربوط به تئاتر معلولان را در استان سامان ببخشد.

هدف ما در کانون این است که به اصطلاح، عصای کار به دست خود معلولان بدهیم ما هم در کنار آنها کمک می‌کنیم. این جشنواره متعلق به معلولان است و هدف من به‌عنوان مدیرعامل کانون نیز همین است که معلولان جشنواره را اداره کرده و مدیریت آن را به دست بگیرند.

یکی دیگر از اهداف تشکیل کانون تئاتر معلولان، ساماندهی هنرمندان معلول است. بسیاری از معلولان به هنر تئاتر و نقش‌آفرینی علاقه‌مند هستند اما مرکزی برای مراجعه و تقویت استعدادهای خود نداشتند. ما در این مرکز این عزیزان را شناسائی کرده و به گروه‌های مختلف تئاتری معرفی می‌کنیم.

از اهداف دیگر این کانون، فعال‌کردن بخش هنر در مراکز توانبخشی بهزیستی است. با وجود استعدادهای شگرفی که در معلولان برای خلق آثار هنری و نیز بازیگری در ایفای نقش‌های تئاتری، این خلا در مراکز توانبخشی وجود دارد و در همین راستا، فعال‌کردن بخش هنر در این مراکز توسط کانون تئاتر معلولان را در غالب یک بسته پیشنهادی و شیوه‌نامه آموزش به بهزیستی ارائه کردیم تا در صورت موافقت و صدور مجوز بتوانیم، برنامه زمانبندی آموزشی را در این مراکز اجرا کنیم. البته برخی از مراکز نیز به‌صورت خودجوش درخواست خود را به بهزیستی ارائه کرده‌اند. از آنجا که تعامل بهزیستی با کانون تئاتر معلولان بسیار خوب است، امیدوار هستیم که با رفع کمبود فضا در این مراکز و طی مراحل اداری بتوانیم اتاق هنر را در این بخش فعال کنیم.

 

روند تاسیس کانون تئاتر معلولان چگونه بود و در این زمینه چه مشکلاتی وجود داشت؟

مشکل خاصی برای تاسیس و ثبت کانون نداشتیم. بعد از برگزاری چندین جلسه با حضور دبیر جشنواره معلولین کشور و مسوولان بخش هنری سازمان بهزیستی، نهایتا تصمیم گرفته شد که یک NGO به‌نام «کانون تئاتر معلولان» ایجاد شود. این ایده نو بود و در ادامه روند کار، برخی استان‌ها از جمله استان بوشهر اقدامات لازم را برای دریافت مجوز و ثبت این مرکز انجام دادند و در استان بوشهر اساسنامه‌ای تنظیم شد که باید به تصویب و تائید بهزیستی می‌رسید. بعد از انجام مقدمات، مجوز فعالیت برای کانون تئاتر معلولان صادر و ثبت شد. در این ارتباط، بوشهر اولین استانی بود که موفق به ثبت کانون تئاتر معلولان شد. بعد از آن استان گلستان کانون را ثبت و هرمزگان هم در حال طی مراحل ثبت قرار دارد.

 

در حال حاضر اعضای این کانون چه کسانی هستند؟

در حال حاضر، فرید میرشکار به‌عنوان رئیس هیات مدیره، مرتضی قائدپوری، نایب رئیس هیات مدیره، رحیم زارع، عضو هیات مدیره کانون تئاتر معلولان انتخاب شده و چند نفر نیز از معلولان نیز از سوی بهزیستی به این جمع پیوستند.(رضا ریشهری، امین چاهشوری و یاسر درتاج) این جمع به‌علاوه بنده به‌عنوان مدیرعامل کانون در خدمت هنرمندان معلول استان هستیم.

 

بودجه و هزینه‌های کانون از چه منابعی تامین می‌شود؟

تامین بودجه و هزینه‌های کانون مستلزم حمایت‌ مسوولان است. و با افتخار اعلام می‌کنم که سال گذشته دوستان دست‌اندرکار برگزاری جشنواره حتی یک ریال هم به‌عنوان دستمزد دریافت نکرده و گاها به‌صورت شخصی نیز کمک‌هایی را به این جشنواره هدیه و خالصانه و عاشقانه کار کردند. در این ارتباط جا دارد از استاد میرشکار و دیگر دوستان در هیات مدیره که هزینه‌های هنگفتی را برای احیاء دفتر کانون در فرهنگسرای بافت متحمل شدند، تشکر کنم. ما امیدوار هستیم که دیگر مسولان نیز در این امر به کانون کمک کنند. همانطور که می‌دانید اجرای برخی برنامه‌ها مثل برگزاری کارگاه‌ها و کلاس‌های آموزشی هزینه‌بردار است. البته این را هم اضافه کنم که با برخی شرکت‌های حمل و نقل زمینی تفاهم‌نامه‌ای را به امضا رساندیم که در بخش حمل و نقل حامی معلولان در کانون باشند.

دفتر کانون نیز سال گذشته در فرهنگسرای بافت تاریخی بوشهر افتتاح شد و جا دارد از اداره‌کل میراث فرهنگی برای حمایت‌هائی که کردند تشکر کنم.

 

در زمینه آموزش، آیا امسال برنامه خاصی دارید؟

امسال یک برنامه آموزشی در قالب کارگاه بازیگری قرار است که برگزار کنیم با عنوان «از ایده تا اجرا» با رویکرد تئاتر معلولان. این دوره آموزشی با نظارت سازمان بهزیستی استان و کشور بوده و گواهی پایان دوره نیز به شرکت‌کنندگان در این دوره‌ها اعطا می‌شود. در حال حاضر سه گزینه از اساتیدی که با تئاتر معلولان هم آشنائی خوبی دارند را برای تدریس این ورکشاپ آموزشی در نظر گرفتیم که یکی از آنها را در نهایت انتخاب و اعلام می‌کنیم. برای شرکت معلولانی که در شهرستان‌های استان هستند در حال رایزنی هستیم تا بتوانیم هماهنگی‌های لازم برای فراهم‌کردن وسیله ایاب و ذهاب و اسکان را انجام دهیم.

 

آیا کانون در شهرستان‌های استان نیز نمایندگی دارد؟

مشکلی برای ایجاد نمایندگی کانون در شهرستان‌ها نداشته و حتی دوستان بسیار خوبی را برای اداره دفاتر کانون در شهر‌های مختلف استان هم داریم که سال‌هاست در عرصه تئاتر معلولان کار کرده‌اند. اما سازمان بهزیستی هنوز در این راستا برای ما مجوزی صادر نکرده است. قطعا در صورت صدور مجوز از این ایده استقبال خواهیم کرد.

 

و کلام آخر:

مشکلات معلولان چه در عرصه اجتماعی و چه در بخش معیشتی بسیار عدیده است. امیدوارم بتوانیم گام‌های مثبت و خوبی را برای  این قشر از هنرمندان برداریم.

 

گفتگو از سودابه زیارتی

 




نظرات کاربران