در حال بارگذاری ...
به بهانه برگزاری جشنواره تئاتر طنز تنگستان؛

مرهمی در انبوهی اندوه

جشنواره تئاتر طنز که می تواند با تقویت و تزریق اعتبارات کافی به آن، نیاز غیرقابل انکار جامعه معاصر ما را به شادی و نشاط تا اندازه زیادی برطرف کند. کیفی شدن آثاری که در این دست جشنواره ها به روی صحنه رفته و یا به اجرای عموم می روند، هم درمانی ریشه‌ای برای برون رفت افراد جامعه از افسردگی است و هم تقویت این بُعد از از تئاتر است.

سودابه زیارتی

نشاط و شادی یکی از نیازهای هر جامعه ای است و با توجه به شرایط روحی مغموم و افسرده ای که امروز بر روح جامعه ما حکمفرماست، این نیاز جدی تر شده و لازم است مسئولان در هر حوزه ای که هستند با اعمال سیاست های لازم به رفع آن بپردازند. ازجمله حوزه هایی که می تواند به خوبی در این مساله ورود کرده و نقشی اثرگذار داشته باشد هنر و به ویژه هنر تئاتر است. هنرمندان این حوزه با پرداختن به موضوعاتی که نیاز طیف وسیعی از افراد جامعه را شامل می شود، می توانند علاوه بر جذب مخاطبان به هنر فاخر تئاتر، تاثیری عمیق بر حل برخی مسائل و مشکلاتی بگذارند که جامعه با آن درگیر است. شاید عده ای گمان کنند که تئاتر می تواند مرهمی موقت بر زخم‌هایی باشد که از سوی جامعه ای متلاطم، در فضای آکنده از مهر امروز به مردم تحمیل شده است. در صورتی که این مرهم نه تنها دائمی است بلکه در صورت توجه ویژه، فرهنگ‌سازی مناسب و نیز فراهم نمودن بستر مناسب برای بروز و ظهور استعدادها، می‌تواند راهکاری دائمی برای برون رفت از آسیب های روحی و اجتماعی لقب گیرد.

این جامعه مغموم نیاز به شادی و نشاط دارد و پرداختن به تئاتر با موضوعات طنز، راهی مناسب برای نشاندن لبخند بر لبان تماشاگرانیست که در انبوهی از اندوه در حال غرق شدن هستند.

موضوعی که اغلب مورد غفلت قرار می‌گیرد و با وجود ظرفیت و استعدادهای بسیار خوبی که در استان بوشهر در این حوزه وجود دارد، کمتر به این مساله پرداخته می شود. از آن جا که در اغلب شهرستان های استان بوشهر، مکان مناسب و استاندارد برای تفریح و سرگرم کردن خانواده ندارد و سرگرمی اغلب جوانان نیز، پناه بردن به کافه‌ها، استعمال قلیان و شاید در بهترین حالت، خوردن فست فود است، تئاتر جایگزین مناسبی برای این فضا خواهد بود.

 

جشنواره طنز تنگستان نیز با همین هدف هر سال با مشکلات فراوان برگزار می شود. جشنواره ای که می تواند با تقویت و تزریق اعتبارات کافی به آن، نیاز غیرقابل انکار جامعه معاصر ما را به شادی و نشاط تا اندازه زیادی برطرف کند. کیفی شدن آثاری که در این دست جشنواره ها به روی صحنه رفته و یا به اجرای عموم می روند، هم درمانی ریشه‌ای برای برون رفت افراد جامعه از افسردگی است و هم تقویت این بُعد از از تئاتر است.

مسئول انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر در این ارتباط به پیام عسلویه گفت: شرایط پیرامونی زندگی ما ایرانی ها از سویی‌، اوضاع و احوال اجتماعی و نیز بحران های زیست‌محیطی از سویی دیگر باعث شده‌، این روزها بیشتر از همیشه به جریانات «طنز» نیازمند باشیم.

جهانشیر یاراحمدی در ادامه با بیان این که جامعه ما نیاز به شادی و شادابی دارد و نشاط حق مردم ماست، افزود: مگر حوادث و بلایای طبیعی می گذارد؟ در چنین اوضاع و احوالی هنرمندان نقش مهمی دارند. هنرمندان همیشه در چنین شرایطی مردم را تنها نگذاشته اند و نشاط بخشی را به عنوان یک اصل مهم سرلوحه کار خود دانسته اند.

یاراحمدی همچنین گفت: در میان هنرهای مختلف، هنر تئاتر به خاطر تاثیر گذاری ویژه اش بر جامعه در این میان نقش مهم تری دارد. تئاتر طنز دقیقا بر اساس همین نگرش و ایده شکل گرفته است تا بتوانند لحظات شادی را به جامعه تزریق کنند.

وی اظهار امیدواری کرد که امیدوارم بتوانیم این شادی را استمرار بخشیم و بتوان سالن های نمایش را محلی را بازآفرینی روحیات مردم با آثار فاخر نمایشی طنز باشیم.

رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر در پایان گفت: خوشبختانه نمایش های تولید شده برای دهمین جشنواره تئاتر استانی طنز‌، در شهرها و مناطق خود اجرای عموم رفته اند و این مهمترین نکته ای است که مدیران تئاتری دنبال آن هستند.

 

دهمین جشنواره استانی تئاتر طنز تنگستان در روزهای ۱۶ الی ۱۹ بهمن ماه ۹۶ و با حضور ۷ گروه نمایشی از شهرهای بوشهر‌، اهرم‌، کنگان و خارگ و به میزبانی شهر اهرم برگزار شد. در این جشنواره هیئتی سه نفره داوری آن را به عهده داشتند. فرید میرشکار مسئول اسبق انجمن هنرهای نمایشی استان بوشهر از داوران و مدرسان با سابقه تئاتر استان‌ که سال‌ ها در جشنواره های مختلف استان بوشهر به عنوان بازبین‌، بازخوان و داور حضور داشته است.

حسین زارعی نویسنده و کارگردان پرسابقه تئاتر شهرستان گناوه و استان بوشهر است که نویسنده متون خوبی چون «تعزیه اشباح بر دریای پارس» است که در جشنواره بین المللی تئاتر فجر در سال ۱۳۹۰ به کارگردانی حیدر مظفری به روی صحنه رفت و یونس جعفری دیگر داور این جشنواره بود. جعفری نویسنده‌، کارگردان و بازیگر تئاتر تنگستان است که در دهه ۷۰ و ۸۰ شاگردان زیادی را در تئاتر تنگستان آموزش داده است.

براساس این گزارش، «ماجرای جنگل آمازون» به نویسندگی و کارگردانی یاسر رازقی‌پور از اهرم آغازگر این جشنواره طنز بود که به روی صحنه رفت. پس از آن و هنرمندان گناوه‌ای با اجرای دو سانس، نمایش «خاطرات جوجه اردک زشت» به نویسندگی فرهاد نقدعلی و کارگردلانی بهروز ملاح به روی صحنه بردند تا به این ترتیب، نخستین روز این دوره از جشنواره طنز تنگستان به پایان رسید.

نمایش «مو کی هستوم» به نویسندگی و کارگردانی ابوذر یزدان پناهی از بوشهر نیز آغازگر دومین روز جشنواره بود که در یک سانس اجرا شد.

«مصیبت‌های خانواده حسن صمصامی» نیز طی دو سانس متوالی به روی صحنه رفت. این نمایش را که از شهر اهرم در جشنوارعه شرکت کرده بود، رضا باقری کارگردانی و رضا مختارزاده نویسندگی کرده بود.

سومین روز از دهمین دوره جشنواره تئاتر طنز تنگستان با اجرای نمایش «تجمع بیش از یک بی شعور ممنوع» نوشته و کار بسام کریمی از شهرستان کنگان و در یک سانس اجرا شد و پس از آن نمایش «من پسر شما رو خوردم» نوشته و کار عقیل جماعتی از خارگ در دو سانس به اجرا در آمد.

اما در آخرین روز این جشنواره و در بخش جنبی نمایش «کله پیک‌های آرژانتینی» نوشته حسن سالارمنش به کارگردانی طوبی بروشم در پلاتوی مجتمع فرهنگی هنری اهرم به روی صحنه رفت.




نظرات کاربران